GYIK

PCM® - Process Communication Model


A PCM® egy innovatív eszköztár, mely lehetővé teszi, hogy hatékonyan és könnyedén kapcsolódj másokhoz az élet bármely területén. Legyen szó értékesítésről, egy tréningcsoport kezeléséről vagy mindennapi találkozóidról, a PCM® segít abban, hogy a lehető legjobbak legyenek a kapcsolataid!


A Process Communication Model® – (PCM®) a személyiség egy tudományosan és praktikusan is validált modelljén alapul. Az alapító Dr. Taibi Kahler kutatásait több mint 30 évnyi további munkával és milliónyi felhasználói visszajelzéssel finomítottuk. Így a PCM®  hiteles és megbízható módszereket biztosít a személyiség szerkezetének, az életesemények hatásainak és a személyközi kommunikáció dinamikájának megértésére. Mindezekre építve pedig kommunikációs tudatosságot biztosít. Eszközöket ad arra, hogy egy kapcsolatban a dinamikusan a témához, valamint partnereid és saját magad igényeihez igazítsd a kommunikációdat. Ezek alkalmazásával pedig mindenkit támogathatsz abban, hogy felszabadultan, minimális stresszt megélve legyen jelen a beszélgetésben.

Számos kutatás, publikáció foglalkozik a modell hátterével. Világszerte több mint ötven könyv született a PCM®-ről, és több mint harminc egyetemi tananyag ill. kutatási projekt is létrejött a modell alapján.


Legyen szó akár üzleti, oktatási, egészségügyi vagy személyes alkalmazásról, a PCM® megkönnyíti számodra, hogy:

  • megfigyeld és megértsd saját viselkedésedet.
  • azonosítsd és megértsd mások viselkedését és képes legyél alapvető következtetéseket levonni az ő jellemzőikről.
  • képes légy hatékonyan kapcsolódni hozzájuk, kommunikálni velük.
  • megértsd a konfliktusok és az esetleges sikertelen kommunikáció okait és gyorsan, eredményesen lépj tovább a hatékony együttműködés felé.
  • energizálj, motiválj másokat akár rövidtávon – például egy beszélgetésben – akár hosszabb távon.

A PCM®-et világszerte alkalmazzák, trénerek, coachok, vezetők és mindazok akik számára fontos a hatékony, tudatos együttműködés másokkal. No és az önismeret.

Konkrétan mit takar egy-egy PCM®-es eszköz? A modell beszél például arról, hogy milyen kifejezésekkel, „nyelveken” és ezekhez kapcsolódóan milyen metakommunikációval tudsz jól elindítani egy beszélgetést. Kikhez tudsz inkább a tények és adatok, és kikhez például az érzések nyelvén jól kapcsolódni? Iránymutatásokat ad a stressz mintázatainak felismeréséhez – melyek a konfliktusok előszobájaként szolgálnak – és ezek kezelésére. Mit gondolsz, mi a legegyszerűbb kérdés, amit egy mindent túlbonyolító, túlmagyarázó tréning-résztvevőnek feltehetsz?

A PCM® kurzuson elmerülünk a PCM® gyakorlati alkalmazásában. Megfigyelünk pozitív- és negatív viselkedéses mintákat. Gyakoroljuk a kapcsolatfelvétel, a „csatornák közötti szörfölés” képességét, valamint a megfelelő visszajelzések, motivációs eszközök alkalmazását. Tudatosan, az elméletet áttekintve, vidám, személyes gyakorlattá lefordítva. Egyértelműen megfigyelhető viselkedéses mintázatokat keresünk, ezekhez pedig egyszerűen alkalmazható, hatékony kapcsolódási módokat kapcsolunk.


A Trénerek Iskolája az egyetlen olyan hazai trénerképző, ahol a hallgatók a tréneri kompetenciák mellett a PCM® módszert is megtanulhatják használni.