Miben más egy agilis tréner?

Az agilitás sikere abban áll, hogy a piaci környezet hirtelen, sok esetben előre nem kiszámítható változásait nehezen követik le a vállalatok, az agilis működés pedig erre kínál alternatív megoldást. 
Az agilis működés ugyanis meghatározott kereteken belül egy rendkívül rugalmas, gyorsan reagáló, mindeközben a benne lévőket motiváló működési forma. Egy olyan rendszer, ami mellőzi a klasszikus hierarchia fölösleges szereplőit, miközben a benne lévőknek teljes felhatalmazást ad.  
Egyszerre van jelen benne autonómia, bizalom, szaktudás, nyílt kommunikáció, felelősség vállalás, visszajelzés, közös tanulás. Csupa olyan fogalom, amit a tanácsadók (trénerek, coachok, szupervirorok, szervezetfejlesztők) évek óta hangoztatnak, tanítanak több, vagy kevesebb sikerrel.
Ugyanakkor az egész agilis trendet áthatja itthon egy óriási vákum, és az ebből fakadó számtalan probléma. Nincsenek ugyanis felkészült szakemberek. 

Az agilis működés egyik legfontosabb alappillére maguk a szereplők. Csak hogy a legfontosabbakat említsük a felsővezetők, az ügyfél, a product owner, az agile coach, a scrum master és a team tagok.   Ezek közül a product owner, az agile coach és a scrum master olyan szerepek, melyek a klasszikus vállalati működésből eddig hiányoztak. És a rossz hír az, hogy nem csak a vállalatokból, hanem a piacról is. Az első transzformációkban résztvevő munkatársak külföldi oktatóktól kapták meg - leggyakrabban gyorstalpalón - a tudást, majd egyből munkába álltak. A becsatlakozók pedig autodidakta módon igyekeztek (igyekeznek) elsajátítani a tudást. Ellentmondásos, hogy az álláskereső portálok 3-5 éves tapasztalattal keresnek scrum mastereket és agile coachokat, hiszen éppen ez a tapasztalati idő hiányzik. A helyzet az, hogy még mindenki tanulja a rendszert, és a szerepeket egy olyan intenzíven átalakuló környezetben, ahol éppen ezekből a szakemberekből van rendkívül kevés. (Az egyik tanácsadó egyenesen úgy fogalmazott, hogy ha valaki csak beleírja az önéletrajzába, hogy scrum master, az egy hét múlva garantáltan dolgozni fog úgy, hogy senki nem ellenőrzi le a tudását)
És ez önmagában nem lenne baj – hiszen minden újdonság hordozza a kezdeti nehézségeket - a gond az, hogy a szervezti transzformációt és a szereplőket támogatni hivatott tanácsadók sem állnak a helyzet magaslatán. 

A minap egy nagyvállalati agile coachcsal beszélgettem, aki elmesélte, hogy most volt egy konfliktus kezelési tréningen. Nagynevű cég küldte a szimpatikus, értelmes és jó kiállású trénerét. Klasszul haladt minden egészen addig, amíg a résztvevők nem kezdtek el saját konfliktusos helyzeteket behozni. Ezen a ponton ugyanis a tréner elvesztette a fonalat. Nem csak a szereplők funkcióját nem értette, hanem a rendszer szintű összefüggéseket sem. Jó időbe telt, mire a team képbe helyezte őt, és sajnos ezen a ponton el is vesztette a tréner a csoportot. 
És ez egyáltalán nem egyedi jelenség.

De hát mitől más egy agilis tréner?
A szervezetben lévő teamek és  emberek keresik a szerepüket, ami gyakran újfajta konfliktusokat, problémákat, generál. Az agilis transzformációban lévő vagy azon átesett szervezeteknek hatalmas szükségük van segítségre, hogy problémáikat felismerjék megoldják. De olyan szakemberekre, akik értik és ismerik azt, amiben ők vannak. A klasszikus tréner/tanácsadó eszközök itt kevésnek bizonyulnak.
Az agilis tréner ismeri a különböző agilis keretrendszereket. Nem csak a szereplők nevét tudja, hanem azt is, hogy napi szinten milyen kihívásokkal találják magukat szembe. Az agilis tréner ismeri az agilis rendszer dinamikáját, a transzformáció életciklusait, a szervezeti feszültségpontokat. Átfogóan látja azt, milyen nehézségeket generál maga az agilis működés, és tisztában van azzal, hogy a különböző szinteken milyen készségek kellenek ennek kezeléséhez. Az agilis tréner túl azon, hogy képes eredményesen hozzányúlni egy-egy készség fejlesztéséhez képes mindezt agilis környezetben gyakorlattá tenni, olyan tanulási helyzeteket hoz létre, melyek a valós agilis helyzeteket modelleznek. Vagyis rendelkezik azzal az új módszertannal, amit úgy integrál az agilis szervezetekbe, hogy a munkatársak valódi támogatást kapnak a tréningeken.   

Nagyon úgy tűnik, hogy a tanácsadók még nem érték utol a változást. Ez azért különösen fájdalmas visszajelzés a szakmának, mert a tanácsadóknak mindig egy lépéssel előrébb kéne járniuk tudásban, felkészültségben, mint ügyfeleiknek. Az igazság az, hogy ebben a szakmában különösen igaz az élethosszig tartó tanulás fontossága, hiszen hiteltelen úgy tudást, támogatást eladni, ha éppen a szakembernek nincs meg a naprakész ismerete, legyen szó elméleti, technológiai vagy gyakorlati tudásról. 

Éppen ezért a Trénerek Iskolájában különösen fontosnak tartjuk, hogy agilis módszertant tanulhassanak a hallgatóink.

Legközelebbi képzésünk október 8-9én lesz. https://trenerekiskolaja.hu/kepzesek/8